Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA och Kina i klimatgräl

Publicerad: 7 oktober 2010, 08:19

USA anklagar Kina för att ta upp redan färdigförhandlade frågor. Kina säger att USA:s hållning är ”fullständigt oacceptabel”.


The Guardian berättar om bråket halvvägs in i mötet i Tianjin, Kina, som är en förberedelse inför FN:s 16 partsmöte om klimatkonventionen som ska hållas i Cancun, Mexiko.

– Processen kommer att vara väldigt hårt pressad när det gäller om vi ska fortsätta att mötas och ha dessa enorma sessioner med mycket människor som reser till dem om vi inte kan använda processen till att skapa en positiv effekt, säger USA:s vice chefsförhandlare Jonathan Pershing till tidningen efter bråket.

Bråket handlar om att USA säger att Kina inte använder Köpenhamnsmötet som en bas för de pågående förhandlingarna utan istället vill gå tillbaka och riva upp saker som redan beslutas i Köpenhamn.

Som svar säger Kinas chefsförhandlare Xie Zhenhua att ”ett utvecklat land jag inte vill namnge har inte gjort något jobb själva. Det har inte tillhandahållit finansiering eller teknologi till andra länder, ändå ber det dem att acceptera sträng övervakning och frivilliga åtgärder på hemmaplan”.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger Xie Zhenhua till tidningen.

Enligt EU-tjänstemän blir det svårt att komma framåt i Cancun om man inte först är överens om vad som redan överenskommits.

Mötet har dock rönt framgångar när det gäller frågorna om skogsbruk, tekniköverföring och finansiering för fattiga länder.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News