Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA på Cop 25: Osynliga förhandlare och springnota

Publicerad: 6 december 2019, 09:36

USA:s förhandlare på klimattoppmötet i Madrid håller ytterst låg profil. Samtidigt står det klart att USA inte betalat sin del av kostnaden för toppmötet under de senaste åren.


Dörren till USA:s förhandlingssekretariat i Madrid dessa dagar är stängd och någon aktivitet varken hörs eller syns. Visst finns en delegation med förhandlare på plats även i år, de ska vara 78 till antalet, men de håller en låg profil. Kanske smyger de efter väggarna då de inte har betalat notan. För klimatkonventionens arbete är inte gratis, det krävs en årlig budget på cirka 300 miljoner kronor för att Cop-möten ska bli av och förhandlingarna löpande ska kunna förberedas.

Problemet är att pengarna inte kommer in och de två största syndarna är USA och Brasilien. För 2019 har USA en obetald räkning på 50 miljoner kronor och förra året struntade man i att betala 30 miljoner kronor. Brasiliens skuld är något mindre men ändå betydande, 21 miljoner kronor. Sverige har dock gjort rätt för sig och betalat 2,2 miljoner kronor.

Det här påverkar förstås verksamheten, möten som skulle behövas under året för att utveckla samarbeten och säkra Parisavtalets genomförande har fått ställas in. Arbetsbördan blir då än större på de årliga COP-mötena och viktiga beslut skjuts på framtiden.

Bakom senfärdigheten med att betala notan kan det misstänkas finnas politiska orsaker då de båda presidenterna Trump och Bolsonaro är öppna med att de inte gillar klimatkonventionens arbete. Dock ska påpekas att USA har aviserat att de lämnar Parisavtalet, men inte klimatkonventionen och därmed finns det inga ursäkter.

Vid sidan om den så kallade kärnbudgeten går det att lämna frivilliga bidrag. Där är den amerikanska miljardären och presidentkandidaten Michael Bloomberg en av de stora givarna med 95 miljoner kronor. Från Sverige finns en frivillig donation på cirka 50 miljoner kronor.

Läs mer om ländernas bidrag till Klimatkonventionen 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.