Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA-politiker kräver bättre miljöarbete av mobil- och elektronikbranschen

Publicerad: 27 Februari 2006, 08:36

Tillverkare av mobiltelefoner, mp3-spelare och andra elektroniska apparater får räkna med hårdare miljökrav i USA, att döma av en nytt lagförslag som presenterats i Kalifornien och som stöds av demokratiska politiker och miljörörelsen.


Den demokratiske politikern Lori Saldana har föreslagit att farliga material ska förbjudas i alla sådana apparater som säljs i Kalifornien från och med 2008.

Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar att miljöintresserade politiker har börjat öka pressen på elektronikbranschen.

Förklaringen är att 70 procent av de giftiga tungmetaller som finns markutfyllnader kommer från elektroniska apparater.

En annan förklaring är att politikerna i Kalifornien sneglar på EU:s arbete med att städa bort farliga material.

– Vi vet att tillverkarna kan producera sina apparater utan att använda giftiga ämnen. Kalifornien förtjänar att vara en av marknader som får ta emot den nya strömmen rena produkter, säger Lori Saldana enligt nyhetsbyrån.

Ett av de företag som försöker möta miljörörelsens krav är Apple som häromåret inledde ett relativt ambitiöst program för att återlämning av gamla iPod-apparater i utbyte mot rabatt.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.