Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA:s beräkning av koldioxidkostnad kraftigt underskattad

Publicerad: 9 September 2011, 08:46

När USA:s regering beräknar nyttan av klimatåtgärder räknar man med att samhällets kostnad för koldioxidutsläpp är 141 kronor per ton koldioxid, eller 37 öre per liter bensin. Men den verkliga kostnaden kan vara upp till 40 gånger högre, visar en vetenskapligt granskad forskningsstudie.


Ämnen i artikeln:

ForskningUsa

Den kostnadsberäkning som USA:s regering använder sig av togs fram i början av 2010 genom en studie som bedrevs i samarbete mellan olika amerikanska myndigheter. Men den innehåller fundamentala fel, visar en ny vetenskapligt granskad rapport av ekonomer vid USA-avdelningen av Stockholm Environment Institute.

Enligt ekonomerna ökar samhällets kostnad för koldioxiden med tiden: 2010 är kostnaden upp till 893 dollar per ton och 2050 kan den vara så hög som 1550 dollar per ton. Det ska jämföras med 21 dollar per ton som är den kostnad som regeringen använder idag.

– Regeringen har fattat beslut grundade på den felaktiga beräkningen att koldioxidutsläpp kostar endast 21 dollar per ton. Faktum är att den verkliga kostnaden kan vara 40 gånger det beloppet, säger Elizabeth A. Stanton, senior ekonom på SEI US Centre, som gjort studien tillsammans med sin kollega Frank Ackerman.

Det största felet med den prissättning som regeringen använder är enligt de bägge forskarna att den inte räknar med osäkerheter när det gäller kostnader för katastrofer.

De säger att det kostar USA mer att göra ingenting än det skulle göra att genomföra åtgärder mot klimatförändringen.

– Det är skillnaden mellan att lämna in din bil på service och att vänta på att den ska gå sönder och stanna på motorvägen, säger Frank Ackerman i ett pressmeddelande.

Fotnot: Beräkningen av priset baseras på ett dollarpris på 6,71 kronor.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

ForskningUsa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.