Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA:s nya energiplan – vad betyder den i praktiken?

Publicerad: 2 Februari 2006, 07:58

Vad betyder George W Bush nya plan för att bryta oljeberoendet och satsa på förnybar energi i praktiken? USA:s president vägrar fortfarande envist stödja Kyotoprotokollet för minskade utsläpp av växthusgaser men de nya satsningarna väntas ändå bli ett stöd för bromsa klimatförändringarna.


Nyhetsbyrån Reuters har sammanställt korta fakta om vad Bushplanen innebär. Nyhetsbyrån konstaterar att det finns flera hinder för sexårsplanen att göra etanol till ett konkurrenskraftigt drivmedel. Kostnaderna för att göra etanol från majs är relativt höga samtidigt som det saknas både åkermark och vatten för att odlingar.

Världens största etanolproducent, Brasilien, hoppas dock kunna fördubbla sin export till länder som USA, Japan och Indien.

Det amerikanska energidepartementet har dock blygsamma mål för etanolanvändningen i USA. Enligt deras analys kommer etanolen inte att utgöra mer än 4,3 procent av USA drivmedel år 2025.

Vad gäller den amerikanska bilindustrin konstaterar nyhetsbyrån att Ford gjort ett uttalande som stödjer George W Bush plan. Vidare har den amerikanska branschorganisationen för oljebolag sagt att man stödjer planen att diversifiera bränsleförsörjningen men samtidigt varnat för ökad reglering.

Läs Reuters analys på Den finns på http://www.planetark.com/dailynewsstory.cfm/newsid/34820/story.htm

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.