Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA:s regering publicerar klimatrapport som motsäger USA:s regering

Publicerad: 27 november 2018, 10:28

Foto: Whitehouse.gov

Vita Huset har presenterat en ny klimatrapport som motsäger presidenten och går stick i stäv med Trumps politik på klimatområdet.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

En märklig situation har uppstått i USA sedan Vita Huset i fredags presenterade en ny klimatrapport som på ett detaljerat sätt beskriver de negativa effekter som klimatförändringarna väntas få för den amerikanska ekonomin, folkhälsan, infrastrukturen och miljön.

Enligt en lag från 1990 är den federala regeringen skyldig att utfärda en klimatbedömning vart fjärde år. När kongressen nu begärt att få ut det 1656 sidor långa dokumentet, National Climate Assessment, visar rapporten att klimatförändringarna väntas orsaka skador för hundratals miljarder USD under de kommande decennierna.

Att Donald Trump, som upprepade gånger ifrågasatt klimatförändringarna och gjort sitt bästa för att rulla tillbaka Obama-administrationens klimatpolitik, släpper fram en sådan rapport kan förefalla märkligt. Men enligt historiker, forskare och politiska tjänstemän som tidningen The Independent talat med finns det ingenting som tyder på att Trump-administrationen försökt sopa fakta under mattan eller snygga till rapporten för att den bättre ska passa presidentens syften. Enligt experterna är förklaringen att Vita Huset ogärna vill dölja information eftersom tidigare mörkläggningsskandaler fått katastrofala konsekvenser för de presidenter som ägnat sig åt dem. Istället räknar regeringen med att de ska kunna ignorera vetenskapen och sin egen rapport eftersom väljarna bryr sig mer om politisk ideologi än vetenskap. ”Vi har passerat en ny gräns när det kommer till att förkasta fakta och förakta vetenskap” säger William K Reilly, chef för den amerikanska miljömyndigheten EPA under George H.W. Bush till The Independent.

Enligt källor som The Independent talat med hoppades Vita Huset minimera intresset för rapporten genom att publicera den under Black Friday, USA:s största shoppinghögtid.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.