Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA:s regering stäms för skada på kommande generationer

Publicerad: 13 april 2016, 08:08

21 unga i åldrarna 8 till 19 år stämmer nu USA:s regering för bristande ansvarstagande i klimatfrågan. Offren i målet anses vara ”kommande generationer” vilket gör rättsfallet unikt för amerikanskt rättsväsende.


Ämnen i artikeln:

JuridikUsa

Förra veckan beslutade en amerikansk domstol i Oregon att pröva unik stämningsansökan mot den amerikanska regeringen och landets fossilindustri. Enligt stämningsansökan har regeringen inte tagit tillräckligt ansvar för de klimatförändringar som orsakas av fossilindustrin. De målsägande i fallet är barn i åldrarna 8 till 19 år.
De unga målsägarna menar i sin stämningsansökan att regeringens klimatpolitik och fossilindustrins agerande skadat landets unga och att den situation som uppstått kommer att skada framtida generationer. Både USA:s regering och ett antal bolag i fossilindustrin har försökt hindra domstolen från att pröva fallet. Men Thomas Coffin, den domare som i fredags beslutade att lyfta fallet, ansåg att målsägarna i det här fallet ställer ett antal obesvarade frågor som behöver utredas.
”Det påstådda värdesättandet av kortsiktiga ekonomiska intressen före mänskliga liv kräver att domstolarna utvärderar de konstitutionella beslut till åtgärder som fattas av regeringen. Detta gäller särskilt när sådana skador har en påstådd inverkan på en enskild klass i samhället”, skriver domare Thomas Coffin i en kommentar.
Det som gör fallet unikt är inte att målsägarna är unga, utan att offren i målet anses vara kommande generationer. Grunden i åtalet bygger på att regeringen inte agerat mot farliga utsläpp, trots att den känt till dem under flera år.
De unga målsägandena i fallet representeras av organisationen Our Children’s Trust och den välkände klimatforskaren James Hansen. Att domstolen nu väljer att pröva stämningsansökan ses av många som en stor seger. Bland annat har Bill McKibben och Naomi Klein gått ut och hävdat att rättsfallet är ”det viktigaste rättsfallet på planeten just nu”.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JuridikUsa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.