Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA:s vindkraft växer med rekordfart

Publicerad: 10 april 2010, 15:41

Förra året ökade landets kapacitet med 10 000 Megawatt.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Trots en kärv ekonomi så fortsätter USA:s vindkraftsindustri att växa, skriver Greentech Media. Igår publicerade den amerikanska vindkraftsorganisationen AWEA sin årliga rapport som visar att landets vindkraftskapacitet ökade med 10 000 Megawatt 2009. Den totala kapaciteten är nu uppe i 35 000 MW.

– Vår årsrapport dokumenterar en bransch i hårt arbete och på gränsen till explosiv tillväxt om rätt policyer – inklusive en nationell standard för förnybar el – införs, säger AWEA:s vd Denise Bode i ett uttalande.

Texas är fortfarande den delstat som har störst vindkraftskapacitet, men Iowa är den första delstaten att få mer än 10 procent av sin el från vindkraft. Med en vindkraftsandel på 14,2 procent toppar delstaten listan, följd av North Dakota och Minnesota som båda närmar sig 10-procentsgränsen.

AWEA efterlyser nu en nationell standard för förnybar el samt en uppdaterad infrastruktur för att kunna ansluta de planerade vindkraftsprojekt på nästan 300 000 MW som idag väntar på att kopplas till elnätet. Organisationen menar att det stora antalet projekt i anslutningskön ger en indikation på att nationens elnät för närvarande är otillräckligt för att tillgodose efterfrågan på vindkraft.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.