Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA stoppar falska säkerhetsprogram

Publicerad: 15 December 2008, 08:36

FTC stoppar försäljningen av program som uppges förbättra säkerheten på datorn, men som egentligen inte gör någon nytta alls.


För den som tänkt skaffa något av säkerhetsprogrammen WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe eller XP Antivirus kan det vara för sent nu och tur är väl det.

Amerikanska Federal Trade Commission, FTC, har nämligen förbjudit företagen som ligger bakom programmen, Innovative Marketing och ByteHosting Internet Services, att marknadsföra programmen och vill också att deras webbsajter ska tas ner. Orsaken är att de påstådda säkerhetsprogrammen är rena bluffen.

Affärsidén är att låta folk ladda ner programmet gratis och det ”hittar” då mängder av säkerhetsproblem och för att bli av med dem måste man köpa programmet för 40-60 dollar. Programmet gör dock inga riktiga säkerhetscanningar av datorn utan hittar bara på lite olika hot och när användaren betalar så skickar det bara upp en ny ruta som säger att hoten tagits bort.

Den här typen av bluffprogram kallas scareware och FTC räknar med att en miljon amerikaner och ett okänt antal människor i resten av världen har blivit lurade. FTC har nu frusit företagens tillgångar så att de som köpt något av programmen ska ha en chans att få sina pengar tillbaka.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.