Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA stoppar snabba svavelutsläpp

Publicerad: 19 november 2009, 09:31

Amerikanska Naturvårdsverket föreslår en ny standard för att stoppa kortvariga utsläpp av svaveldioxid. Det är första gången på 40 år som landet vill skärpa lagstiftningen på området.


Ämnen i artikeln:

UsaUtsläpp

USA var tidigt ute med att lagstifta om miljökrav för luft- och vattenkvalitet. I en bok om 60-talets miljöpolitik liknar statsvetaren Lennart J Lundqvist Sverige vid en långsam sköldpadda och USA vid en ryckig och snabb hare i sitt reformarbete.

Nu tar amerikanska Naturvårdsverkets generaldirektör Lisa P Jackson upp tråden för att säkra folkhälsan i amerikanska städer. Förslaget går ut på att industrin går över till utsläppskrav varje timme istället för varje dygn – för att på så sätt komma åt de korta och intensiva utsläpp som varar några minuter eller någon timme.

— Utsläpp av svaveldioxid som sker under kort tid kan ha betydande hälsoeffekter, speciellt för barn och äldre, och ger höga kostnader för familjer och skattebetalare, säger Lisa P Jackson i ett pressmeddelande.

På senare tid har även de kortlivade luftföroreningarnas betydelse för växthuseffekten blivit allt mer uppenbar. Men standarden för svaveldioxidens effekt på klimatet och miljön i stort kommer att skärpas i ett annat förslag som presenteras 2011.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

UsaUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.