Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA storsatsar på höghastighetståg

Publicerad: 10 februari 2011, 12:21

USA satsar 53 miljarder dollar på att bygga ut infrastrukturen för höghastighetståg.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikUsa

I ett tal nyligen presenterade president Barack Obama målet att göra höghastighetståg tillgängliga i 80 procent av landet inom 25 år. Och nu har vice president Joe Biden meddelat hur det ska gå till – genom årliga miljardinvesteringar.

Under de kommande sex åren kommer USA att investera 53 miljarder dollar i utbyggnad av höghastighetstågens infrastruktur. Satsningen inleds nästa räkneskapsår där åtta miljarder dollar redan är öronmärkta för projektet.

– Som president Obama sade i sitt State of the Union-tal, så finns det områden som vår nation inte har råd att offra, och ett av dem är infrastrukturen, sade Biden i ett uttalande.

För att utveckla ett så heltäckande system som möjligt kommer investeringarna att göras i tre typer av sammanlänkande järnvägskorridorer. Systemets ryggrad kommer att bestå av ”Core Express”, där höghastighetståg kommer att ha egna spår och köra i 200 till 400 kilometer i timmen. Därutöver kommer man att bygga ut regionala järnvägskorridorer samt bygga nya till tillväxtmarknader, för att sammanbinda så många orter som möjligt till det nationella nätet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.