Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

USA tappar som forskningsnation – Kina knappar in

Publicerad: 4 April 2011, 10:29

Landet ligger fortfarande på första plats men det går utför. På tio år har USA:s bidrag till världens samlade forskning minskat från 26 till 21 procent.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

USA:s bidrag till världens samlade forskning har fallit från 26 procent till 21 på tio år. Landet är trots allt det ledande i världen. Under samma tidsperiod, tio år, har Kina klättrat från sjätte till andra plats. Det rapporterar DN med hänvisning till en rapport från Storbritanniens vetenskapsakademi Royal Society. Rapporten innehåller statistik över hur många artiklar forskare publicerat i vetenskapliga tidskrifter.

Kina har redan gått om USA inom områdena naturvetenskap och teknik, enligt en undersökning från Penn State University, uppger DN. Iran är ytterligare en snabbväxare. Där växer forskningen snabbast i världen. 1996 publicerades 736 artiklar från landet. 2008 var siffran 13.238 artiklar.

I rapporten dras slutsaten att länder med ärofylld historia, exempelvis Sverige och Storbritannien, måste lägga på ett kol om de inte ska bli frånsprungna av de nya forskningsnationerna. Ännu viktigare är att det internationella samarbetet ökar, i synnerhet inom områden som bland annat klimatfrågan, frågan om biologisk mångfald, risken för pandemier samt tillgången på mat, vatten och energi, skriver DN.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.