onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA tappar som forskningsnation – Kina knappar in

Publicerad: 4 april 2011, 10:29

Landet ligger fortfarande på första plats men det går utför. På tio år har USA:s bidrag till världens samlade forskning minskat från 26 till 21 procent.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

USA:s bidrag till världens samlade forskning har fallit från 26 procent till 21 på tio år. Landet är trots allt det ledande i världen. Under samma tidsperiod, tio år, har Kina klättrat från sjätte till andra plats. Det rapporterar DN med hänvisning till en rapport från Storbritanniens vetenskapsakademi Royal Society. Rapporten innehåller statistik över hur många artiklar forskare publicerat i vetenskapliga tidskrifter.

Kina har redan gått om USA inom områdena naturvetenskap och teknik, enligt en undersökning från Penn State University, uppger DN. Iran är ytterligare en snabbväxare. Där växer forskningen snabbast i världen. 1996 publicerades 736 artiklar från landet. 2008 var siffran 13.238 artiklar.

I rapporten dras slutsaten att länder med ärofylld historia, exempelvis Sverige och Storbritannien, måste lägga på ett kol om de inte ska bli frånsprungna av de nya forskningsnationerna. Ännu viktigare är att det internationella samarbetet ökar, i synnerhet inom områden som bland annat klimatfrågan, frågan om biologisk mångfald, risken för pandemier samt tillgången på mat, vatten och energi, skriver DN.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev