lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

USA:”Vi har ett moraliskt ansvar i Arktis”

Publicerad: 4 december 2014, 11:39

USA:s nya Arktischef talar ut om arbetet som väntar


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 4 december.

USA bereder sig på att ta över ordförandeskapet i Arktiska Rådet i april 2015. Klimatförändringarna står högt på dagordningen för Robert J Papp, amiral och tidigare chef för den amerikanska Kustbevakningen, som utsetts att leda arbetet.

”USA är en arktisk nation och vi har ett moraliskt ansvar […] att hjälpa de som lever där att anpassa sig till klimatförändringen, och att kraftigt minska utsläppen som driver på denna utveckling” skriver Robert J Papp i ett öppet brev på det amerikanska inrikesdepartementets hemsida.

Det amerikanska ordförandeskapet, som tar över efter Sverige (2011-2013) och Kanada (2013-2015), kommer enligt honom att fokusera på klimatfrågan, sjösäkerhet och på livsuppehället för de arktiska folken.

I oktober lanserade USA:s regering the Fulbright Arctic Initiative, ett program för att finansiera forskning om klimatförändringar i Arktis. Det här programmet medför en chans att undersöka hur industrialiseringen påverkar ekosystemen, menar Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Stockholm.

”Jag är mycket nöjd att regeringen gör en av sina största internantionella forskningsinsatser under de närmaste åren på det här strategiskt viktiga området […]. Arktis är viktigt för där finns några av världens mest orörda ekosystem som hotas av klimatförändringar”, sade Mark Brzezinski i nyhetskanalen MSNBC i samband med händelsen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev