Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utbyggt 3g-nät inte värre – ens för känsliga

Publicerad: 7 April 2009, 06:42

En massiv utbyggnad av 3g-nätet pågår. Några hälsokonsekvenser att tala om finns inte. Inte ens elöverkänsliga ska få det värre, bedömer Statens folkhälsoinstitut.


Statens folkhälsoinstitut har gjort en hälsokonsekvensbedömning för utbyggnaden av 3g-nätet. Bland annat har effekterna av exponering för radiovågor undersökts. Utifrån referensvärden från 2004 har institutet jämfört situationen med ett simulerat läge 2010. Med Ericssons hjälp har sedan beräkningar utförts.

Slutsatsen är att de låga värden som uppmättes 2004, som mest 300 miljondelar, kommer att öka i liten utsträckning. Enligt beräkningarna kommer värdet att öka två till åtta gånger vilket motsvarar 0,24 procent av referensvärdet, rapporterar folkhälsoinstitutet. Ny teknik kan dessutom ge förbättringar ur hälsoaspekten.

Elöverkänsliga som deltagit i projektet har pekat på problemet med master i närheten av deras bostäder. Folkhälsoinstitutets slutsats är trots det att utbyggnaden vare sig ger en förbättring eller försämring för elöverkänsliga. Myndigheten lyfter istället fram fördelarna med en utbyggnad för vuxna med vårdbehov och funktionshindrade. Särskilt hörselskadade och döva har fått möjlighet att kommunicera med teckenspråk via 3g-nätet.

Gruppen bakom rapporten föreslår nya mätningar under 2010 för att undersöka om den simulerade exponeringen överensstämmer med verkligheten. Fortsatt forskning om hälsoeffekter på lång och kort sikt bedöms som viktig i rapporten.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.