Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utfasning av fossila bränslen ligger inte i linje med Parisavtalet

Publicerad: 17 augusti 2022, 09:55

Utfasningen av fossila bränslen ligger inte i linje med Parisavyalets mål.

Foto: rui_noronha

Olje- och energijättar klarar inte den minskning av koldioxidutsläpp som krävs för att nå Parisavtalets mål. Varje bråkdel har betydelse menar forskarna i en studie.


Ämnen i artikeln:

KlimatavtalFossila Bränslen

De scenarier för att fasa ut fossila bränslen som olje- och energijättar presenterar lever inte upp till den minskning av koldioxidutsläpp som krävs för att nå Parisavtalets mål. Det skriver Nature Communications i en artikel där de presenterar en forskningsstudie som visar på scenariernas brister. 

Studien visar att de scenarier som erbjuds av BP, Shell och Equinor låg mellan 2 grader och 1,5 grader. Endast scenariot ”IEA Net Zero 2050” är förenligt med 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Jämförelsen har genomförts med den integrerade bedömningsmodell som FN:s klimatpanel, IPCC, har tagit fram. 

Equinors ”Rebalance”-scenario når en topp med en medianuppvärmning på 1,73 grader över förindustriella nivåer 2060, medan BP:s två utfasningsscenarier, som varierar baserat på hastigheten på teknikutbyggnaden, ligger på 1,73 grader och 1,65 grader.

Forskarna konstaterar att varje bråkdel av en grad spelar roll för klimatet som sannolikt kommer att förändras drastiskt.

”De flesta av de scenarier vi utvärderade skulle klassas som oförenliga med Parisavtalet eftersom de misslyckas med att begränsa uppvärmningen till ”väl under 2 grader”, än mindre 1,5 grader, och skulle överskrida uppvärmningsgränsen på 1,5 grader med en betydande marginal”, säger Robert Brecha, medförfattare till studien, i en kommentar.

https://www.imperial.ac.uk/news/239133/fossil-fuel-companies-projections-wont-meet/

Therese Quennerstedt

therese.quennerstedt@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.