Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utlandet får betala klimatnotan

Publicerad: 20 april 2015, 09:19

Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion minskar. Men utomlands ökar utsläppen från konsumtionen – som till övervägande del är privat.


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 april.

Förklaringen beror i första hand på en fördubbling av importerad mat och fler flygresor utrikes, konstaterar Naturvårdsverket som i dag publicerar siffrorna i sin uppdaterade tidsserie, som omfattar utsläppsstatistiken från svensk konsumtion under två decennier.

Rapporten visar alltså att de inhemska utsläppen sjunker men ökar utanför landet.

– Den del av utsläppen från svensk konsumtion som sker i andra länder har ökat med 50 procent de senaste tjugo åren. De tydligaste trenderna är en kraftig ökning av utsläpp från konsumtion av mat och internationella transporter, säger Oskar Larsson, chef för enheten luft och klimat på Naturvårdsverket.

– Det är viktigt att visa att svenska konsumtionsmönster bidrar till utsläpp även utanför Sveriges gränser. Statistiken understryker behovet av krafttag både i Sverige, EU och internationellt för att de globala utsläppen ska minska. Ett ökat medvetande leder också till förändring på sikt.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News