söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utmaning bygga Paris nya konserthall

Publicerad: 14 januari 2009, 10:37

Ett av världens just nu viktigaste kulturprestigebyggen har fått sina arkitekter. Paris nya konserthall ska ritas av Nya Zeeländska firman Marshall Day Acoustics i samarbete med världsberömde franske arkitekten Jean Nouvel.


En ny konserthall och hemmaarena för Paris filharmonikerna är ingen liten sak för de internationella arkitektfirmorna. Hela 97 stycken slogs om att få designa det nya musikhuset med dess budget på 200 miljoner euro.

Själva platsen, La Villette i nordöstra Paris, utgjorde en speciell utmaning i sig. Alldeles bredvid går en sexfilig motorväg, det ligger en tunnelbanelinje nästan rakt under, i grannskapet finns en rockkonsertstadion med 5.000 platser och ovanför ligger inflygningsbanan för helikoptertrafiken över Paris.

Den ljudisolerande lösningen blir att bygga en inre och en yttre huskropp med asymmetriska former. Arbetet utförs av Nya Zeeländska firman Marshall Day Acoustics i samarbete med franske arkitekten Jean Nouvel.

Hallen ska bli 20.000 kvadratmeter stor och bestå av en stor konsertsal, två mellanstora repetitionssalar och flera mindre, samt café och bibliotek. Bygget är planerat att inledas i år och slutföras 2012.

Petter Lobråten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev