onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Utmaningen är att få delningsekonomin att rimma med dagens lagstiftning”

Publicerad: 18 februari 2016, 05:00

Karin Bradley, forskare på KTH.

Regeringen har utsett KTH-forskaren Karin Bradley till särskild utredare för uppdraget att kartlägga den nya delningsekonomin. Miljöaktuellt fick en pratstund.

Ämnen i artikeln:

Kth

Sedan en tid tillbaka har regeringen tillsatt en utredning om delningsekonomin och nu står det klart att Karin Bradley ska leda utredningen. Hon är universitetslektor och forskare på institutionen för samhällsplanering och miljö vid KTH och har under senare år ägnat en stor del av sin forskning åt delningsekonomin. Hon har även forskat om hållbar livsstil i 14 år. Uppdraget ska vara klart senaste 31 mars 2017.

Du har fått i uppdrag av regeringen att utreda delningsekonomin, hur känns det?

– Det känns väldigt roligt och viktigt att utreda hur delningsekonomin kan styras i en bra riktning för samhället. Jag har forskat om delningsekonomin i några år och sett hur den vuxit fram i Sverige. Det finns stor potential både socialt, miljömässigt och ekonomiskt – men det finns också utmaningar med att få delningsekonomin att rimma med dagens lagstiftning.

Vilka utmaningar finns det?

– Uppdraget är utformat så att jag har fokus på användarna i delningsekonomin och ser det från ett konsumentperspektiv. Stora utmaningar är att få delningsekonomin att hitta rätt lagar för bland annat produktsäkerhet och reklamationsrätt.

Är det delningsekonomin ett nytt fenomen?

– Ja, det var framför allt efter den ekonomiska krisen 2008 som delningsekonomin började ta fart i USA och i vissa delar av Europa. I Sverige har den växt fram under de senaste åren och sociala medier har underlättat för människor att hyra ut tjänster och varor.

Vad driver delningsekonomin?

– Den har vuxit fram från människor som är intresserade av att hitta hållbarare konsumtionsformer och sociala kontakter. En del av de som börjat idealistiskt har blivit uppköpta av riskkapitalister i stora bolag. Nu är delningsekonomin både gräsrotsdriven och kommersiell.

Vad ser du för möjligheter med delningsekonomin?

– Möjligheten är att det kan innebära en bättre resurseffektivitet och ökad social tillit hos människor som deltar. Det finns även stora ekonomiska möjligheter för nya startup-företag och för människor med mindre ekonomiska medel som då kan få tillgång till varor och tjänster.

Hur påverkar delningsekonomin dig?

– Jag har i forskningssyfte testat en del tjänster såsom Airbnb. Jag har även varit på hemmarestauranger där människor arrangerar restauranger i sina egna hem. Det kommer bland annat lanseras en ny plattform i Sverige som heter Air Dine som har det konceptet.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev