Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utökad skyddsjakt på säl

Publicerad: 16 april 2014, 08:17

Naturvårdsverket har gett tillstånd att skjuta 400 sälar i årets skyddsjakt. Det är det högsta antalet sedan den förebyggande skyddsjakten på säl infördes 2001.


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har gett tillstånd att skjuta 400 sälar i årets skyddsjakt. Det är det högsta antalet sedan den förebyggande skyddsjakten på säl infördes 2001. Men frågan är hur stor effekt den ökade jaktkvoten får, sedan 2001 har bara 1 200 av 3 500 jaktbara gråsälar skjutits.

– Anledningen till att vi beviljar skyddsjakt är ju att djuren bidrar till stora skador på yrkesfiskarnas redskap och fångst. Om sedan inte alla sälar skjuts i skyddsjakt är det ju upp till dem som drabbas av de här skadorna, säger Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket till Sveriges Radio.

Enligt branschorganisationen för Sveriges yrkesfiskare, SFR beror de ofyllda jaktkvoterna främst på krångliga regler för säljägarna. I år har myndigheterna hörsammat klagomålen och tagit bort kravet på att hälften av gråsälarna måste skjutas efter den 1 juli.

Samtidigt arbetar regeringen just nu med frågan om en mer allmän licensjakt på säl ska tillåtas, likt älgjakten. Naturvårdsverket sa förra året att det skulle vara möjligt utan att nämna hur många sälar som i så fall skulle få skjutas. Idag finns 35 000 sälar i Sverige och beståndet räknas som starkt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.