Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utomhuskylen som inte kräver någon el

Publicerad: 19 november 2010, 07:04

Spana in Frigo – utomhuskylen som lagrar dina färskvaror med hjälp av jord, växter och ett par vanliga krukor.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Portugisiska Gonçalo Prudêncio Office for Design (GPOD) ville hitta ett alternativt sätt för att kyla matvaror, med solen som enda energikälla. Målet var att ta fram en produkt som kan minska varje individs koldioxidavtryck.

Designutmaningen handlade lika mycket om att hitta en kylbehållare som fungerar under den varma sydeuropeiska sommaren som att göra den så pass enkel och tillgänglig att även stressade stadsbor kan tänka sig att använda den. Och när man ser den snygga och smarta lösningen är det bara att konstatera att de har lyckats med både och. För nu är det väl bara en tidsfråga innan vi får se hemmatillverkade Frigo-kylar på Södermalms balkonger?

Genom att enbart använda material som finns tillgängligt i vanliga butiker så har designkontoret tagit fram och testat en prototyp som håller kylan även i Sydeuropa: 9 grader under våren och 12 grader på sommaren.

Det enda som krävs är jord, växter och två krukor av olika storlek. Man börjar med att fylla den större krukans botten med jord, sedan placerar man den mindre krukan inuti den större och fyller även mellanrummet med jord. Därefter planterar man växter i jorden runt den lilla krukan. Sen är det bara att lägga på locket, i form av en krukbotten, fylla det med jord och plantera fler växter där (varför inte lite kryddor?). Och vips så har du en snygg balkong- eller trädgårdskyl för till exempel grönsaker eller dricka.

Tekniken som går ut på att kyla genom avdunstning är i sig urgammal, men med den här nya designlösningen finns det nog en chans att den blir populär igen. Och eftersom GPOD har publicerat en steg-för-steg-manual på sin hemsida så finns det ingen ursäkt – det är bara att börja plantera!

Undertecknad siktar i alla fall på att ha kvarterets snyggaste drickakylare på balkongen i sommar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.