Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utredare vill behålla kritiserat system

Publicerad: 23 december 2014, 06:00

Korruptionsexperten Inga-Britt Ahlenius har länge varnat för risken för jäv i systemet med kommunala revisorer. Men det blir troligen inga förändringar av dagens upplägg, enligt regeringens särskilda utredare.

Ämnen i artikeln:

FnMiljöaktuelltRiksrevisionen

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 december.

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionen och FN:s internrevision, har länge kritiserat det svenska systemet för kommunal revision. Att förtroendevalda revisorer granskar kommunen innebär enligt henne att politiker granskar varandra. I stället har hon föreslagit regionala revisionsverk i stil med den statliga granskaren Riksrevisionen.

”Kommunerna – detta jättekonglomerat och Sveriges största arbetsgivare – blir inte föremål för extern, oberoende och yrkesmässig revision. Liksom i staten måste den kommunala verksamheten – merparten av den offentliga sektorn – bli föremål för oberoende revision.” skrev Ahlenius i en debattartikel i GP i fjol.

För tillfället pågår en statlig utredning som har som deluppdrag att se över just den kommunala revisionen och hur den kan bli bättre. Senast den 31 mars ska uppdraget slutredovisas, men redan nu berättar den särskilda utredaren Johan Höök att det inte blir några stora förändringar av systemet.

– Ofta är opposition och majoritetens politiker eniga om revisionen så vi tycker att det verkar som att de klarar av att kritisera även den egna skaran. Sedan kan man tycka rent principiellt att det är fel. Som det ser ut nu går vi dock på det rent faktiska och kommer nog att föreslå att vi behåller det system som finns idag, säger Johan Höök till Miljöaktuellt.

När regeringen i november i fjol gav utredaren av framtidens kommunallag ett tilläggsuppdrag med just sikte på en mer professionell kommunal revision hette det att ”syftet är att skapa bättre förutsättningar för bland annat intern kontroll och ökad medborgerlig insyn samt minska risken för korruption”. Utredaren fick då i uppdrag att överväga om de förtroendevalda revisorerna ska slopas eller om deras granskningsuppdrag borde förändras, eller om de sakkunniga revisorsbiträdenas roll i stället ska stärkas.

Johan Höök pekar på ett annat problem med den kommunala revisionen idag.

– Ett större problem är resurser för revisionen. Det ser väldigt olika ut över landet, några lägger väldigt lite på revision och då spelar det inte någon roll hur oberoende du är – har du inte tid finns en risk att du missar saker.

Läs mer om Inga-Britt Ahlenius tankar här.

Läs mer om utredningen här.

I februari anordnar Miljöaktuellt en stor konferens om socialt ansvarstagande, Social Responsibility Day, läs mer här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev