Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utredare vill förbjuda bisfenol A i kvitton

Publicerad: 16 januari 2015, 10:13

Exponeringen för det hormon- och reproduktionsstörande ämnet behöver minska.


Ämnen i artikeln:

Anders TuressonÅsa RomsonMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 januari.

Förra året fick Anders Turesson på miljödepartementet i uppdrag att som särskild utredare kartlägga användningsområden för det hormon- och reproduktionsstörande ämnet bisfenol A, samt lämna förslag till hur exponeringen för ämnet kan minskas.

I går eftermiddag överlämnade Anders Turesson sitt betänkande till miljöminister Åsa Romson (MP). Bland annat föreslår han att bisfenol A förbjuds från användning i termopapper, det vill säga i kvitton och biljetter, och att det före år 2020 fasas ut från ytskikt som finns på insidan av mat- och dryckesförpackningar av metall.

– Tänk till exempel alla tonåringar som sitter i kassor och som hanterar kvitton en masse. Tonåringar är en känslig grupp för hormonstörande ämnen, så det finns definitivt skäl att minska den exponeringen, säger Anders Turesson till Miljöaktuellt.

Enligt utredaren bör regeringen dock invänta den pågående EU-process som kan komma att leda till ett förbud på EU-nivå. Processen har enligt Anders Turesson kommit så pass långt att ett beslut kan förväntas under det här året.

– Om EU inte skulle förbjuda det här så är det oklart vad Sverige har för handlingsutrymme. Det beror nämligen helt på vad det här framtida beslutet kommer att innehålla, hur det kommer formuleras och motiveras. Och det är anledningen till att jag nu inte lägger fram ett förslag till en paragraf eller liknande.

Anders Turesson föreslår att regeringen i stället lägger in en kontrollstation i mitten av 2017. Vid den tidpunkten kan regeringen utvärdera utvecklingen i EU, men även branschens, det vill säga dagligvaruhandeln, livsmedels- och förpackningsindustrins egna åtgärder för att minska användningen av bisfenol A, för att därefter bedöma om det behövs nationell lagstiftning och hur denna i så fall bör utformas.

Betänkandet, Bisfenol A – kartläggning och strategi för minskad användning, kan läsas här.

_________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

UTFASNING OCH SUBSTITUTION AV FARLIGA KEMIKALIER
– SÅ GÖR MAN!

7 maj 2015

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.