fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utredning om ekologisk kompensation kommer under 2016

Publicerad: 12 januari 2016, 10:10

Miljödepartementet jobbar just nu med underlaget till en kommande utredning om ekologisk kompensation.
”Vi vill få ökad kunskap om hur vi kan åstadkomma konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation och hur man kan använda det så att nettoförluster av ekosystemtjänster motverkas”, berättar Gunvor G Ericson, för Miljöaktuellt.

Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterAffärerEkonomiPolitik

Regeringen kommer under året att tillsätta en särskild utredning om ekologisk kompensation. Det berättar Gunvor G Ericson, statssekreterare på miljödepartementet, för Miljöaktuellt. För tillfället arbetar departementet med att ta fram kommittédirektivet som i detalj pekar ut uppdragets inriktning.
− Vi vill få ökad kunskap om hur vi kan åstadkomma konsekvent tillämpning av ekologisk kompensation och hur man kan använda det så att nettoförluster av ekosystemtjänster motverkas. Syftet är att hitta ett bra sätt att göra det här på, säger Gunvor G Ericson till Miljöaktuellt.
Ett exempel som departementet har tittat närmare på i sitt arbete är ombyggnationen av väg 73 till Nynäshamn.
− När vägen projekterade så beaktades värden ur biologisk mångfaldssynpunkt som försvinner och på vilket sätt man kan återskapa dem och göra så att nya miljöer uppstår, säger hon.
Hon nämner även Riksbyggens arbete med ekologisk kompensation vid byggande av hus eller bostadsområden som en förebild.
Anders Enetjärn, vd på konsultbolaget Enetjärn Natur, pekar på de stora förluster av naturkapital som skett hittills i samhället. Därför är det viktigt att instrumentet ekologisk kompensation kan användas brett över många samhällssektorer, påpekar han.
− Utredningsdirektiven bör därför inriktas mot en översyn av fler lagrum än miljöbalken. Dessutom bör direktiven handla om att skapa ett system av flexibel tillämpning av ekologisk kompensation. Det är viktigare med flexibilitet och hög grad av användning av det nya verktyget än att i varje enskilt fall agera efter högsta vetenskapliga noggrannhet. Jag hoppas att den här utredningen kommer visa på potentialen med och metoderna för att varje exploatering får bekosta sina egna förluster av naturkapital.

Läs Miljöaktuellts tidigare reportage om vad som händer inom ekologisk kompensation.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev