måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsatta för extremväder oroar sig inte för nya katastrofer

Publicerad: 3 april 2019, 12:19

Personer som råkat ut för extrema väderhändelser som stormar och värmeböljor tycker i större utsträckning att ansvaret för klimatanpassning ligger hos samhället. Mer förvånande är att de inte tror att de kommer råka ut för nya liknande katastrofer i framtiden.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Forskare vid Columbia University i USA och University of Twente i Nederländerna har undersökt hur erfarenheterna av extrema väderhändelser påverkar människors syn på klimatanpassning och ansvarstagande. Enligt studien tycks personer som råkar ut för extrema väderhändelser uppleva en minskad risk för liknande händelser igen, enligt logiken att om du drabbas av något är risken liten att samma sak ska hända igen, uppger Physics World. Samma personer lägger samtidigt i större utsträckningen ansvaret på klimatanpassning på samhället i stort.

Forskarna pekar även på en problematik kring synen på vem som har ansvar för att klimatanpassa städer och samhällen. Exempelvis kan personer som anser att ansvaret ligger på myndigheter och samhället i stort själva ta ett litet ansvar för att skydda sig mot extrema väderhändelser. Samtidigt finns en risk att människor som själva tar på sig ansvaret för att skydda sig inte tar till sig information om åtgärder som exempelvis skyddsanläggningar och därmed blir mer utsatta vid extremväder.

Enligt studien tror även personer från etniska minoritetsgrupper i större utsträckning att de kommer drabbas av extremväder och att de har ett personligt ansvar för att anpassa sig till sådana händelser. Något som forskarna kopplar till en känsla av utanförskap i samhället i stort.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev