Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utskott vill att färre bolag tvingas göra hållbarhetsrapport

Publicerad: 19 november 2015, 12:03

Den här artikeln kommer från omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag och publicerades 18 november. Nyligen hände något i riksdagens civilutskott som kan förändra spelplanen för den kommande lagstiftningen om hållbarhetsrapporteringskrav för svenska bolag. Utskottet ställde sig nämligen…


Ämnen i artikeln:

CsrEu

Den här artikeln kommer från omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag och publicerades 18 november.

Nyligen hände något i riksdagens civilutskott som kan förändra spelplanen för den kommande lagstiftningen om hållbarhetsrapporteringskrav för svenska bolag. Utskottet ställde sig nämligen bakom en motion från allianspartierna som uppmanar regeringen att framöver använda sig av EU:s uppdelning i olika företagskategorier istället för svenska kategorier. Detta för att undvika att för många företag omfattas av olika typer av redovisningskrav, däribland det högaktuella kravet om hållbarhetsrapport. När regeringen lade fram sitt första förslag om hållbarhetsrapportering i december 2014 valde regeringen en svensk variant där färre kategorier används. Då uppskattade regeringen att omkring 2 000 företag kommer att påverkas av lagen. Men ett skarpt lagförslag om detta dröjer än och frågan bereds för tillfället inom regeringen.

Allianspartiernas motion gäller inte specifikt hållbarhetsredovisning. Istället är den ett motförslag på regeringens förslag om att utvinnings- och skogsbolag ska rapportera större betalningar till myndigheter, ett slags antikorruptionslag. Men utskottets tillkännagivande, ett slags uppmaning till regeringen, nämner också det kommande lagförslaget om hållbarhetsrapportering.
”Att avstå från att ändra kategorierna kommer att få betydelse för en rad aktuella frågor. I december föreslog regeringen till exempel att ett obligatoriskt krav skulle införas om att upprätta hållbarhetsrapport för kategorierna stora företag och företag av allmänt intresse. Huruvida kategorin ”medelstora företag” införs har betydelse. Utan den nya kategorin kommer mångdubbelt fler företag att omfattas av kravet än annars. Sverige behöver ett konkurrenskraftigt näringsliv och vi vill understryka vikten av att värna att redovisningskraven är ansvarsfulla och inte omfattar tusentals fler företag än vad som är motiverat”, står det i motionen.

Civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) bekräftar att det blir färre företag som omfattas av kravet på hållbarhetsrapport om regeringen lyssnar på utskottets uppmaning och ändrar sitt förslag från i december när de ska presentera sin proposition. Men hon betonar att regeringen fortfarande bereder frågan och att de inte har ett färdigt förslag att ta ställning till.
– För min del är det viktigt att det inte blir en konkurrensnackdel jämfört med andra företag ute i Europa. Man brukar genomföra krav på de börsnoterade företagen och sedan brukar det sippra ned, säger Szyber som dock inte har en siffra på hur många färre företag det kan handla om ifall deras uppmaning får gehör.

Den skarpa omröstningen i riksdagen som avgör om tillkännagivandet får grönt ljus sker idag. Miljöaktuellt har varit i kontakt med ansvariga handläggare på justitiedepartementet som inte vill kommentera hur det kan påverka lagförslaget om hållbarhetsrapport, eftersom det är under beredning. När Miljöaktuellt tidigare i år ställde en enkätfråga till hållbarhetschefer i Sverige stödde nästan nio av tio ett lagkrav på hållbarhetsredovisning.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

CsrEu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.