Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utskrift på bröd – bild och text till frukost

Publicerad: 4 Februari 2009, 09:40

Svenska tillverkare är framåt. Electrolux vill att vi ska nås av Internet överallt, även på frukostmackan.


Electrolux har sedan sju år hållit en designtävling kallad Electrolux Design Lab för att få fram nytänkande i hushållsprodukter. Det är designstudenter vid all världens universitet som ställer upp med designidéer för att få chansen att vinna ett pris på 5000 Euro och en sexmånaders avlönad sejour på ett av Electrolux globala designkontor.

Bland de tävlande till Electrolux Design Lab 2008 återfinns koreanen Sung Bae Chang och hans bildbrännande brödrost Scan Toaster. Den fungerar som en USB-ansluten skrivare som bränner ut valfri bild på vitt franskbröd.

Intressant, framtidsinriktad hushållsgrej, men som Boingboing kommenterar är det knappast möjligt att rosta bröd på USB-kraft. Apparaten på bilden är säkerligen mer ett önsketänkande än något som fungerar.

Brödrosten är en av de nio finalisterna av fler än 600 anmälda bidrag från 49 länder i tävlingen Electrolux Design Lab 2008 på temat hushållsprodukter för internetgenerationen.

Sung Bae Chang som är designstudent vid Sejong-universitetet i Sydkorea, säger: "Jag fick iden när jag såg min scanner och skrivare vid datorn. Jag pratade just med några vänner när jag plötsligt tänkte ‘Tänk om man kunde scanna in något och skriva ut på bröd’. Jag kollade lite om internetgenerationen och kom på att de gillar nya saker som är roliga och intressanta. Jag tror att min prototyp passar den kategorin genom att erbjuda möjligheten att skriva ut nyheter och bilder på morgonmackan."

Electrolux har definierat ett kundsegment man kallar iGeneration, internetgenerationen, folk mellan 25 och 35 år som är märkesmedvetna unga miljömedvetna affärsmän som anses ha behov av sådana här produkter. Produkter för dessa kunder ska ha inslag av mobilitet, bekvämlighet, tid, material, personlig anpassning, underhållning, teknik och återvinningsbarhet. Fan tro’t.

Funktionsprincipen är att brödrosten innehåller ett antal brännelement i from av små moduler som värms av en gemensam varm tråd. Med tillräckligt många moduler bredvid varandra kan man bränna en bild med hög upplösning. De moduler som ska ”rosta” vrids rakt ned, medan de som bara ska värma ligger vridna 30 grader uppåt, och bidrar sannolikt med viss bakgrundsuppvärmning. Man fyller inte hela brödets yta med brännarmoduler utan en modul kan vrida sig och rikta sin värme över ett mindre område och bränna (”scanna” kanske?) en sekvens av punkter.

The Land of Toast var före

Brittisk väderprognos på bröd från Brunel Unuiversity

Nå, Sung Bae Chang är inte först med idén. Redan 2001 presenterade Robin Southgate vid Brunel University i England en brödrost som själv slog upp dagens väder på Internet och brände det på frukostmackan utan användarens ingripande på något sätt.

Han använde sig av stenciler, plåtbitar med hål igenom, som fick skärma av brödrostens värme och bilda enkla symboler, som moln, sol, regn osv. Egentligen är denna princip bättre än den koreanska eftersom den direkt lämnar nyttig information utan användaringripande.

Det fina med Internet är att man kan ignorera det. Det fina med brödet med text på är att när man bli trött på det brer man smör på så försvinner texten. När den försvunnit ned i magen är den glömd för alltid. Snacka om att radera internethistoriken!

Anmälning till tävlingen

Sistadatum för 2009 års designtävling är 31 maj 2009. Intresserade studenter kan anmäla sig här: http://www.electroluxdesignlab.com/index.php/the-competition/register-entry

PS: Mirakelmackan

Kisa med ögonen

Redan 1994 kunde mänskligheten njuta av bilder inbrända i bröd. Det var en Diane Duyser i USA som råkade får syn på bilden av den Heliga Jungfrun på en bit rostad ostmacka. 2004 såldes denna relik för 28.000 dollar på en e-auktion. Naturligtvis är den skyddad av Herren, eftersom hon inte gjort något för att skydda den, bortsett från att ha den i en ask. Ändå faller den inte sönder. Det kan inte bero på den stelnade osten?

För den lille hem-mirakelmakaren finns annars en ”holy bread stamper” till salu på Iwantoneofthose, så man kan stansa sina egna heliga reliker och rosta dem: http://www.iwantoneofthose.com/holy-toast-set-of-2/index.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.