Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utsläpp från finsk stålfabrik kan ha orsakat missbildningar

Publicerad: 14 September 2011, 08:16

Utsläpp av tungmetaller och kemikalier från ett finskt stålverk kan ligga bakom ett stort antal missbildningar i Haparanda, rapporterar NSD


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Fem spädbarn i Haparanda har fötts med olika missbildningar i år. Eftersom de inte är genetiskt kopplade riktas misstankarna mot miljön, mot utsläpp av dioxiner, kvicksilver, krom och nickel, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD).

Lennart Hardell, professor i onkologi, reagerar starkt på det inträffade

– Så många missbildade barn, det är ett anmärkningsvärt högt antal och det kräver en ordentlig utredning av livsmiljön, säger Lennart Hardell, som menar att det kan bero på utsläpp till miljön.

Lennart Hardell rekommenderar en hälsoundersökning av de boende i närheten av det mest utsatta området. Det är enligt honom viktigt att genomföra riktade hälsoundersökningar för att kartlägga hur mycket miljön påverkar människorna.

Misstankarna riktats
mot den finska ståljätten Outokumpus fabrik i Torneå på andra sidan gränsen – den i särklass största kvicksilverkällan i Norden och en av de 25 största i Europa.

Naturvårdsverket säger till NSD att företaget planerar för en ökning av utsläppen av kvicksilver – från dagens 300 kilo upp till kanske 500 kilo per år. Men verket kräver att ståljätten minskar utsläppen till 40 kilo per år.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.