Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utsläpp från sjöfarten bra för klimatet

Publicerad: 18 Mars 2013, 11:34

EU:s miljöbyrå har kartlagt en oreglerad sjöfart: utsläppen är stora och reflekterar solen så mycket att nettoeffekten blir minskad växthusgaseffekt.


De nya EU-reglerna som ska minska svavelutsläppen från fartyg kan komma att bidra till förhöjd temperatur. Det konstaterar den europeiska miljöbyrån EEA som i en ny rapport granskat sjöfarten, som bidrar med 3,3 procent av jordens koldioxidutsläpp. Samtidigt bidrar alla deras andra föroreningar till reflektion av solljuset och bildande av moln, så att nettoeffekten blir minskad växthuseffekt.
– Det här ska inte tolkas som att vi måste välja mellan ren luft eller minskad klimatpåverkan, tvärtom måste vi jobba på bägge fronter samtidigt, säger EEA:s direktör, Jacqueline McGlade, i ett pressmeddelande.
I hamnområden och tättrafikerade farleder kan fartygen bidra till 20–30 procent av den lokala partikelhalten och 80 procent av svavel- och kväveoxidföroreningarna.
Bästa sättet att sänka utsläppen är att minska fartygstrafiken, menar rapportförfattarna, som dock nämner att en växande ekonomi kräver ökade transporter. Effektivisering av logistiken, minskad hastighet eller övergång till naturgas är några av de åtgärder som kan minska utsläppen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.