torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläpp från torvbränder kraftigt underskattade

Publicerad: 8 februari 2022, 10:51

Bränd torvmark i Indonesien. Enligt ny forskning kan utsläppen från den här typen av bränder vara kraftigt underskattade. Foto: Rhett Ayers Butler - Mongabay

Utsläppen kan vara två till tre gånger högre från skog och torvmark än vi tidigare trott. Forskarna efterlyser nu fler åtgärder såsom såsom ökat skydd av mark.

Ämnen i artikeln:

SkogKoldioxidutsläppKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppLuftföroreningarForskning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Ny forskning visar att utsläppen från torvbränder är kraftigt underskattade och att utsläppen kan vara två till tre gånger högre än vad vi tidigare trott. Enligt den nya datan stod avskogning i Brasilien och Indonesien för sju procent av världens växthusgasutsläpp 2019 och av dessa kom hälften från torvbänder. Nu efterlyser forskare bättre skydd av skog och torvmarker.

”Olika utmaningar vid övervakning och mätning av våtmarker har lett till en underskattning av den verkliga effekten från skogsbränder. Eftersom de här felaktiga uppskattningarna har legat till grund för politiska åtgärder hos olika regeringar så betyder det att skyddet av skog och torvmarker som en del av utsläppsminskningsåtgärder inte fått den uppmärksamhet och prioritering den borde fått”, säger Ramanan Krishnamoorti vid Houston universitet, en av forskarna bakom rapporten, i en kommentar.

Orsaken till att utsläppen tidigare underskattats är att forskare enbart använt sig av satellitdata för att mäta utsläppen. Men eftersom torven brinner långsamt och framför allt under ytan längre ner i marken ger det felaktiga resultat. Satellitmätningar måste kompletteras med markundersökningar på plats, helst både före och efter branden, menar forskarna i den nya studien.

Tre procent av världens yta består av torvmarker och dessa är den största kolsänkan på land eftersom torven lagrar dubbelt så mycket kol som andra vegetationstyper. Vid förbränning sker inte bara utsläpp av koldioxid utan också metan, giftig kolmonoxid och luftföroreningar.

Läs forskningsstudien 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev