Klimat
Utsläppen minskar inte – de flyttar
Publicerad: 4 maj 2011, 09:50
Utsläppsminskningar i länder inom Kyotoprotokollet kan dölja utsläppsökningar i utvecklingsländer, bekräftar en ny studie.
En allt större andel av de globala koldioxidutsläppen kommer från produktionen av internationellt handlade varor och tjänster. Det aktuella rapporteringssystemet har möjliggjort för vissa länder att öka sina koldioxidutsläpp, trots att det på pappret ser ut som att de har minskat, enligt en ny studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Anledningen är att utsläppen idag tilldelas det producerande landet, vilket betyder att ett land kan öka sin konsumtion, och sitt egentliga koldioxidavtryck, utan att det syns i de officiella siffrorna.
Men nu har ett internationellt forskarlag sammanställt en global databas för koldioxidutsläpp kopplade till handeln, som inkluderar data för 57 sektorer och 113 länder under perioden 1990 till 2008. Det är första gången det finns ordentligt underlag för att göra en detaljerad analys av den roll som den internationella handeln har när det kommer till utsläpp i enskilda länder över tid, skriver Science Daily.
Enligt studien svarar produktionen av internationellt handlade varor och tjänster för 26 procent av de globala utsläppen 2008. Motsvarande siffra för 1990 var 20 procent.
– En viktig förklaring till detta är att den ökade importen till rika länder har lett till en ökad produktion och större utsläpp i utvecklingsländer. De konsumtionsdrivna utsläppen, som ibland kallas koldioxidavtryck, ökade snabbare i många utvecklade länder än de officiellt rapporterade territoriella utsläppen, säger Glen Peters vid Center for International Climate and Environmental Research – Oslo (CICERO), som är huvudansvarig för studien.
Han menar att de industrialiserade länderna klarar av sina klimatmål genom att flytta utsläppen till utvecklingsländer.
– I dagens redovisningssystem behöver inte utvecklade länder rapportera sina utsläpp som orsakas av konsumtion, trots att detta bidrar till den globala utsläppsökningen. Våra resultat tyder på att det finns ett behov av att rapportera och övervaka de utsläppsöverföringar som sker genom internationell handel.
Tomas Tirén