Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläppen minskar snabbare utanför utsläppshandeln än innanför

Publicerad: 18 december 2012, 08:49

Syftet med utsläppshandeln är att minska utsläppen. Men nu står det klart att utsläppen minskar långsammare inom de sektorer som handlar med utsläpp jämfört med icke handlande sektorer.


Det visar Naturvårdsverkets senaste analyser som gjorts till Sveriges rapportering till FN:s klimatkonvention. Naturvårdsverket har upptäckt att utsläppen inom de sektorer som omfattas med utsläppshandel minskade med 0,9 procent under den första handelsperioden 2005 till 2007. Under samma period minskade utsläppen med 3,2 procent i den sektor som inte handlade med utsläpp. I den andra handelsperioden – 2008 och framåt – var siffrorna 1 procent för den handlande sektorn och 3,6 procent för den icke-handlande sektorn.
– Utsläppen har alltså minskat långsammare i de sektorer som omfattas av utsläppshandeln än i icke-handlande sektorer, konstaterar Maria Lidén som är ansvarig handläggare för klimatrapporteringen på Naturvårdsverket.

Orsakerna till skillnaderna är enligt Naturvårdsverkets den ekonomiska nedgången 2009, den kalla vintern och den begränsade produktionen av kärnkraft under 2010. Dessa faktorer hade enligt Naturvårdsverket större påverkan på koldioxidutsläppen från de handlande sektorerna än på utsläppen från icke-handlande sektorer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.