Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläppen ökar: Nu hotas klimatmålen

Publicerad: 26 oktober 2015, 07:40

Utsläppen från trafiken ökar efter flera år av nedgång. Om inget görs kan målet att fasa ut fossila bränslen till 2030 vara svårt att uppnå.


Ämnen i artikeln:

SverigeUtsläpp

Den positiva utvecklingen har vänt. Trafikverket varnar nu för ett trendbrott där utsläppen från trafiken ökar. Anledningen tros vara att den tekniska utvecklingen går för långsamt för att kompensera den stora trafikökningen.

–  Går man tillbaka tio år så hade vi de högsta utsläppen för nya bilar av alla. Under tio år har vi närmat oss EU men nu avviker vi från den utvecklingen. Vi köper större bilar med högre motoreffekt och fyrhjulsdrift, säger Håkan Johansson till Dagens Nyheter. 

Den rödgröna regeringen satsar nu bland annat på att ge pengar till kommuner som vill utveckla en mer hållbar kollektivtrafik. Men det behövs fler satsningar menar Håkan Johansson, som föreslår en miljöbilspremie för lastbilar som står för de största utsläppsökningarna.

Läs mer här. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

SverigeUtsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.