Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläppen står still

Publicerad: 29 augusti 2019, 10:11

Kraftigt minskade utsläpp i transportsektorn är en förutsättning för att nå Sveriges klimatmål.

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons.

Sveriges klimatutsläpp ligger kvar på samma nivå som förra året. Det visar Naturvårdsverkets preliminära statistik för första kvartalet. Enligt Naturvårdsverket finns förutsättningarna för att lyckas med klimatarbetet, men det krävs ytterligare styrmedel, något som regeringen väntas presentera i höst.


Mer exakt ökade utsläppen med 0,2 procent under första kvartalet jämfört med samma period under 2018. Ökningen skedde i industri- och transportsektorerna medan det skedde en viss minskning inom el- och fjärrvärmesektorn. Samtidigt ökade Sveriges BNP med 2,1 procent enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Siffrorna skickar dystra signaler om att trenden med i stort sett stillastående utsläpp, som pågått sedan 2015, fortsätter.
”Dagens beslutade styrmedel beräknas leda till en betydande minskning av utsläppen framöver, men inte i tillräcklig omfattning för att Sverige ska nå klimatmålen om nettonollutsläpp år 2045”, konstaterar Naturvårdsverket i en kommentar.

Om man räknar med utsläpp från utrikes sjöfart och flyg minskade utsläppen med 1,6 procent under första kvartalet. Men de utsläppen ligger utanför Sveriges klimatmål och ingår inte i Sveriges klimatrapportering.

Under hösten ska regeringen lämna sin första klimatpolitiska handlingsplan till riksdagen i enlighet med den nya klimatlagen. Handlingsplanen ska se till att Sveriges klimatmål nås. Enligt Sveriges klimatmål ska utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium senast 2045 vara minst 85 procent lägre än 1990.

När Naturvårdsverket i våras tog fram scenarier som visar vad som kommer hända med utsläppen med de styrmedel som har beslutats redan i dag, bedömdes de totala svenska utsläppen av växthusgaser endast vara 34–37 procent lägre år 2045 än år 1990. Det innebär att det behövs nya styrmedel, eftersom det finns ett utsläppsgap till målet på mellan 31 och 36 miljoner ton.
”Förutsättningarna för att nå klimatmålen finns, men det kräver styrning i alla sektorer, och stora delar av samhället behöver ställas om. Vi ser med spänning fram emot regeringens klimathandlingsplan som kommer att presenteras under hösten”, säger Anna-Karin Nyström, chef på Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

När Naturvårdsverket i våras lämnade underlag till regeringen för arbetet med att ta fram den klimatpolitiska handlingsplanen lyfte myndigheten fram tre områden som särskilt viktiga för att lyckas med omställningen, nämligen att:

- Minska industrins utsläpp till nära noll
- Kraftigt minska transporternas utsläpp till 2030 och långsiktigt

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.