Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utsläppshandel knäckfråga på klimattoppmöte

Publicerad: 22 Oktober 2014, 09:48

Samtidigt som fler bitar faller på plats om klimat- och energimålen mellan 2020 och 2030 börjar frågorna hopa sig om det främsta medlet för att uppnå målen.


Under tisdagen hölls det sista ministerrådet, med bland annat utrikesminister Margot Wallström (S), inför EU-toppmötet den 23–24 oktober. Även om det nu sägs finnas enighet om stora delar av de tre huvudmålen, återstår diskussion om flera tunga delmål. Bland annat diskuteras vilka steg som ska tas med utsläppshandelssystemet ETS, som sätter ett pris på utsläppen för delar av EU:s industri.

Handeln, som anses vara det främsta medlet för att minska utsläppen, har haltat med sitt överflöd av utsläppsrätter på marknaden. Lösningen föreslås vara att inrätta en marknadsstabilitetsreserv, MSR, som ska ta bort delar av överflödet. Det är osäkert om det kan nås enighet redan under toppmötet. Även om så blir fallet finns det flera kritiker som menar att reformen skulle komma i gång för sent, först 2021, samt att ett pristak och golv också behövs för att undvika framtida påfrestningar.

En annan knäckfråga är hur nationella utsläppsminskningsnivåer för vissa sektorer utanför utsläppshandelssystemet ETS ska relateras till BNP per capita, uppgav Sandro Gozi från EU:s ordförandeland Italien efter ministerrådet.

– Det kan nog lösas på EU-ambassadörsnivå, sade han.

För att mjuka upp flera av de fortfarande skeptiska medlemsstaterna skissas även på att inrätta en reservfond av utsläppsrätter för investeringar i energieffektivisering hos de fattigare medlemsländerna. Den tillträdande energiunionskommissionären Maroš Šefèoviè trodde efter ministerrådet att enighet även där kan nås.

– Detta är en av kärnaspekterna för att kunna få igenom en överenskommelse, sade Maroš Šefèoviè.

Slovaken kan få en ledande roll vid genomförandet av riktlinjerna som dras upp vid toppmötet, som vice ordförande med huvudansvar för den samlade klimatpolitiken.

Läs mer om toppmötet här.

Text: Jacob Hederos

Förslagen i #EU2030

- Huvudmålet rör en utsläppsminskning av växthusgaser på 40 procent från nivån år 1990.  
- 30 procents energieffektivisering, relativt nivån år 2005.  
- 27 procents förnyelsebart i energimixen på EU-nivå, relativt nivån år 2005.  
- Frågan är om målen ska vara bindande på nationell nivå, samt om det ska vara möjligt att inkludera utomeuropeiska utsläppsminskande investeringar.
- Portugal kräver även att med ett mål om 15 procents sammankoppling av energisystemen, då iberiska halvön idag saknar säker koppling med resterande unionen. Kravet verkar gå igenom.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.