Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Utsläppshandeln knäcker den svenska bränsletorven

Publicerad: 2 Februari 2006, 07:10

Den svenska produktionen av torv för bränsle är hårt pressad och riskerar i det närmaste att utraderas, enligt en rapport från Nutek. Men trots krisen säger Nutek nej till subventioner.


Regeringen har gett Nutek i uppdrag att analysera hur det svenska torvbruket kan utvecklas, men rapporten målar upp en mycket dyster framtidsbild för branschen och dess cirka 2000 sysselsatta personer.

Det är framförallt handeln med utsläppsrätter inom EU som får svenska torvbranschen att gå på knäna.

Torven klassas som ett fossilt bränsle vilket innebär att bränslekostnaderna för konsumenterna blir för höga. Den svenska energitorven är dessutom utsatt för hård konkurrens från import, konstaterar Nutek.

En omprövning av torvens klassning som fossilt bränsle skulle kunna rädda branschens framtid, men Nutek varnar för att en sådan förändring tar lång tid. Först krävs omfattande analyser – sedan måste både EU och FN:s klimatpanel förmås att göra om klassningen.

Torvbranschen sysselsätter totalt sett cirka 2 000 personer i landet. Branschens tillbakagång är i första hand ett regionalt/kommunalt närings- och sysselsättningsproblem, anser Nutek.

Den största torvproduktionen finns i Härjedalens kommun. Där svarar torvnäringen för cirka två procent av den totala sysselsättningen.

Nutek vill inte ha nya statliga åtgärder för att trygga branschens fortlevnad utan hänvisar istället till etablerade stödsystem, som exempelvis regionala stöd från länsstyrelserna och Nutek.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.