Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Utsläppsmål måste ta hänsyn till fattiga länders behov”

Publicerad: 9 Oktober 2017, 10:14

REPLIK Ett mål för Sveriges konsumtionsutsläpp behöver sättas utifrån insikten att fattigare länder kommer behöva öka sin konsumtion, och därmed ha svårare att minska sina utsläpp. Att inkomst och utsläpp historiskt sett har varit kopplade till varandra betyder inte att det alltid måste vara så, skriver två representanter från Klimatmålsinitiativet.


Replik på Gunnar Rundgrens artikel i Aktuell Hållbarhet 2 oktober 2017. 

Klimatmålsinitiativet startades för att få till ett mål för de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen. Den frågan fortsätter vi organisationer som undertecknat initiativets ställningstagande att arbeta för. Ett mål behövs eftersom konsumtionsutsläppen inte minskat nämnvärt. När utsläpp inom Sveriges gränser har minskat har utsläppen från svenskarnas importerade konsumtion ökat. Ett helhetsgrepp behövs för att beslutsfattare och invånare ska kunna förstå vad som krävs av Sverige för att bromsa klimatförändringarna och ta vårt ansvar för de utsläpp vi generar.

Ett mål för konsumtionsutsläppen behöver sättas utifrån insikten att fattigare länder kommer behöva öka sin konsumtion, och därmed ha svårare att minska sina utsläpp. Vissa länder kommer antagligen behöva öka utsläppen innan de kan vända ner igen. I och med att det finns en gräns för hur mycket växthusgaser som kan släppas ut globalt där vi samtidigt har en rimlig chans att hålla uppvärmningen under två grader måste rika länder minska sina utsläpp procentuellt (och naturligtivs absolut) mer än övriga. Detta för att samtidigt ge en möjlighet för människor i fattiga länder att öka sin levnadsstandard. Att påpeka detta var syftet med vår formulering om utsläppsutrymme, inte att alla människor ska tvingas till att släppa ut lika mycket även om ökad ekonomisk jämlikhet förstås också är önskvärd.

Gunnar Rundgren pekar i sin debattartikel (2/10-2017) på att inkomst och utsläpp är starkt kopplade till varandra, men bara för att det sett ut så historiskt och i genomsnitt så betyder inte det att det alltid måste vara så. Även om det naturligtvis blir svårare så går det att ha en hög inkomst, spendera den och samtidigt släppa ut väldigt lite växthusgaser. Exempelvis kan man välja det milövänligare alternativet när det finns som elbil istället för fossilbil, köpa kvalitetsprodukter som håller längre och går att reparera samt skifta konsumtionsmönster till att köpa mer av relativt miljövänliga tjänster som friskvård, utbildning och kultur. Ett mål för konsumtionsutsläppen med tillhörande kraftiga styrmedel för att uppnå målet kommer kunna styra konsumtionen mot att bli mindre utsläppsintensiv.

Robert Höglund, samordnare för Klimatmålsinitiativet och numera kommunikationschef Oxfam i Sverige

Jonas Bane, talesperson Klimataktion

Oxfam och Klimataktion är två av de 22 organisationer som har skrivit under Klimatmålsinitiativet www.klimatmal.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.