Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläppsrätter: Lena Ek antas vara öppen för försäljning

Publicerad: 7 maj 2012, 07:43

Den diskuterade debatten om vad vi ska göra med Sveriges överskott av utsläppsrätter har nu hamnat i miljöministerns knä.


Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Sälja eller annullera Sveriges överskott av utsläppsrätter – den frågan har alliansregeringen hittills vägrat ge svar på. Inte heller miljöminister Lena Ek ger några klara besked, men i helgen tolkade ändå Dagens Nyheter att man mellan raderna kan se att Ek är öppen för en försäljning.

Lena Ek säger bland annat i DN att "Det är väldigt viktigt att vi behåller systemet med handeln av utsläppsrätter. Det systemet har levererat klimatförbättringar och tryckt ner utsläppen". DN skriver därmed att om man läser mellan raderna är slutsatsen att utsläppsrätterna kommer att säljas och att man annars riskerar att handeln med utsläppsrätter bryter ihop, vilket i sin tur riskerar hela EU:s gemensamma klimatöverenskommelse.

Lena Ek
säger också till DN att hon inte delar Riksrevisionens bedömning att vi inte klarar de nationella delmålen om vi inte annulerar vårt överskott.
– Den lösning jag ser är att EU gemensamt höjer ambitionsnivån till att sänka utsläppen med 30 istället för 20 procent fram till 2020, säger hon.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.