Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utsläppsreserven i långbänk

Publicerad: 18 mars 2015, 11:55

Utformningen av den självreglerande utsläppsreserven MSR har lett till en hård lagstiftningskamp hos medlemsländerna.


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Efter sju timmars diskussioner kunde EU:s ordförandeland Lettland avsluta förhandlingarna. Åtta länder i den så kallade Visegrad-gruppen med Polen i spetsen vill att utsläppsreserven drar i gång först år 2021. Samtidigt vill omkring lika många länder starta 2017. I mitten står EU-parlamentets bud på en effektiv start år 2019.

– Det rörde inte mycket på sig i måndags, säger förhandlare till Miljöaktuellt.

Den 25 mars ska ordförandeskapet i stället lägga frågan på EU-ambassadörernas bord för att skynda på en lösning. Lettland vill nämligen inleda förhandlingar med parlamentet 30 mars för att få till en överenskommelse innan ordförandeskapet avslutas 30 juni.

Vad som på fredag blir letternas sista bud (till EU-ambassadörerna) återstår att se, men enligt tidigare kompromissförslag föreslås en start år 2021. Under onsdagen har även uppgifter om att Finland backar upp en senare start orsakat debatt, då de tidigare räknats in bland förespråkarna för en start 2017. Priset på utsläppsrätter reagerar negativt på den senaste tidens osäkra bud från lagstiftarna.

"Alla förväntar sig några MSR nyheter, det märks", sade en handlare till Carbon pulse.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.