Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Utvecklingen saknar motstycke i modern tid”

Publicerad: 22 mars 2016, 13:50

Flera världsdelar drabbades av svår torka under fjolåret, skriver WMO i sin färska lägesrapport.

2015 var ett extremt år för världens klimat och väder, enligt en ny lägesrapport från WMO.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Ett år av både globala och regionala värmerekord, ett varmare hav som till stor del bidrar till havsnivåhöjningen, smältande isar, översvämningar och kraftiga regn med katastrofala följder och torka med allvarliga konsekvenser för jordbruk och matsäkerhet. Utvecklingen beskrivs i en årlig lägesrapport från World Meteorological Organization (WMO) som sammanfattar fjolårets utveckling inom klimat och väder.

̶  Det var ett ganska extremt år. Men mycket av det som vi ser här är ändå i linje med våra klimatscenarier och med vad vi förväntar oss. Vi är på väg mot en allt varmare värld i linje med vad senaste IPCC-rapporten visar, säger Erik Kjellström, chef för SMHI:s klimatforskningsenhet Rossby Centre, till Aktuell Hållbarhet.

WMO:s rapport visar bland annat på att den globala medeltemperaturen under 2015 överträffar tidigare rekord med stor marginal. Medeltemperaturen var 0,76 grader högre än medeltemperaturen mellan 1961 och 1990. Orsaken är enligt rapporten en stark El Niño och den av människan orsakade globala uppvärmningen. WMO pekar även på de globala temperaturrekorden som uppmättes under januari och februari månad i år.

̶  Framtiden sker nu. Den alarmerande förändringstakten vi nu ser i vårt klimat som ett resultat av växthusgasutsläpp saknar motstycke i modern tid, säger Petteri Taalas, generalsekreterare för WMO i ett uttalande.

Värmeinnehållet i haven var också rekordhögt, enligt rapporten, både på 700 meters och 2 000 meters djup. Enligt WMO står värmelagringen i haven för hela 40 procent av den observerade globala havsnivåhöjningen under de senaste 60 åren.

̶   Det mesta av den extra värmeenergin som lagras i klimatsystemet hamnar i havet. Havet har en mycket stor lagringskapacitet. När havsvattnet värms upp så expanderar det och tar större plats vilket tillsammans med smältande glaciärer och landisar förklarar de höjda havsnivåerna, säger Erik Kjellström på SMHI.

Lägesrapporten släpps lägligt inför Världsmeteorologidagen som infaller den 23 mars.

Läs hela rapporten här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.