söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utvecklingsekonomier i fokus under energidagen

Publicerad: 5 november 2021, 10:36

USA:s klimatsändebud John Kerry framträdde under energidagen på Cop 26. Foto: Alberto Pezzali/TT

När energifrågorna var det stora ämnet under Cop 26 stod utvecklingsländerna i fokus.

Ämnen i artikeln:

COP

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Torsdagens tema under Cop 26 var energi och mycket fokus riktades mot världens utvecklingsekonomier. Enligt Marie Trogstam, hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget Afry, handlade en stor del av dagen om skalbarhet.

– Det är centralt för 1,5-gradersmålet att vi får med oss de två tredjedelar av världens befolkning som bor i utvecklingsländer. Nu finns kunnandet och mycket handlar om skala upp lösningar så att de kan användas i hela världen. Budskapet i går var tydligt - fokusera på utvecklingsländerna och deras omställning och nationella mål, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Under gårdagen lanserade bland annat initiativet First Movers Coalition, lett av USA:s klimatsändebud John Kerry, med syftet att stödja klimatomställningen för energiintensiva branscher genom att företag förbinder sig till att köpa och investera i produkter med låga utsläppsnivåer, däribland Scania, SSAB, Volvo Group och Vattenfall.

Fredagens tema i Glasgow är ungdomar och allmänhetens roll i klimatfrågor. Bland annat väntas Greta Thunberg medverka i en klimatmarsch i Glasgow.

Under dagen kommer även USA:s tidigare vice president Al Gore medverka i ett högnivåmöte om förutsättningarna för att leva upp till Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Läs mer om fredagens Cop 26

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev