Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utvecklingsländer får dyrare lån på grund av klimatförändringar

Publicerad: 6 juli 2018, 07:22

De 20 länder som är mest utsatta för klimatförändringarna betalar högre ränta på sina lån, eftersom finansmarknaden vill ha kompensation för klimatrelaterade risker. Under de kommande tio åren väntas dessa länder behöva betala uppemot 168 miljarder dollar i extra räntekostnad på grund av sin utsatthet för klimatet.


Världens fattigaste länder väntas drabbas hårdast av kommande klimatförändringar, men redan i dag tvingas de betala för sin utsatthet genom högre kostnader för att låna kapital. För vart tionde dollar som de mest utsatta länderna betalar i räntekostnader betalar de i dag ytterligare en dollar för att kompensera klimatrisker. Det visar en ny FN-finansierad studie från Imperial College Business School och SOAS University of London.
”Vårt arbete visar att klimatförändringarna inte bara leder till ekonomiska och sociala kostnader för utvecklingsländer, utan de förstärker även befintliga risker som redan har prisats in på räntemarknader. De här effekterna kommer växa”, säger Charles Donovan från Imperial College Business School, i en kommentar till studien som är den första systematiska kartläggningen av hur klimatrisker påverkar utsatta länders kapitalkostnader.

De 20 mest utsatta länderna har redan betalat mer än 40 miljarder dollar i ytterligare ränta för sina lån på grund av dess utsatthet för klimatförändringarna. Över det kommande årtionden väntas den klimatrelaterade extrakostnaden stiga till mellan 146 och 168 miljarder dollar. Bland de mest drabbade länderna återfinns exempelvis Bangladesh, Vietnam, Ghana, Tanzania och Kenya.

Författarna till studien menar emellertid att det är nödvändigt att integrera klimatrisker i finansiellt beslutsfattande för att nå en hållbar utveckling. Samtidigt lyfter de att gemensamma åtgärder för att mäta och överföra klimatrisker kan motverka en försämring av utsatta länders tillgång till lån på kapitalmarknaden.

Charles Donovan påpekar att studien visar på ett behov av investeringar i åtgärder för klimatanpassning i utsatta länder för att reducera dess finansiella kostnader. Han understryker samtidigt att det är viktigt att investeringarna görs redan nu om de ska vara effektiva.

I slutet av 2017 rapporterade Aktuell Hållbarhet om investerarkollektivet PRI:s arbete med att se över hur man kan väga in klimatrisker i kreditvärderingar. Detta väntas leda till att lån blir dyrare för de aktörer, exempelvis länder och kommuner, som inte är tillräckligt förberedda på potentiella konsekvenser av klimatförändringarna. Erika Wranegård, portföljförvaltare på Öhman som deltar i PRI:s projekt, berättade då att även företag kan påverkas av den här utvecklingen; exempelvis som en följd av klimatrisker i leverantörskedjan som kan påverka ett företags kreditrisk och därmed även kapitalkostnad.
– Om ett företags leverantörskedja ligger i ett område där naturkatastrofer händer en gång kanske man har möjlighet att hantera kostnaden. Men om naturkatastrofer väntas bli ett återkommande inslag i lokalområdet där företaget är verksamt skulle det kunna påverka företagets kreditrisk, sade hon.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.