Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Utvecklingsländer kritiserar planer på koldioxidtullar

Publicerad: 14 april 2021, 09:27

Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina uttalar sig gemensamt om EU:s förslag på koldioxidtullar.

Koldioxidtullar vid EU:s gräns slår orättvist mot länders möjlighet och ansvar för att minska utsläppen, menar de de så kallade Basic-länderna.


De fyra så kallade Basic-länderna Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina vänder sig starkt mot det förslag på koldioxidtullar som förts fram i EU. I ett gemensamt uttalande, efter ett ministermöte mellan de fyra länderna, uppger Basic-länderna att koldioxidtullar som gör det dyrare att exportera varor med högt klimatavtryck strider mot principer som att industrialiserade länder med lång historia av koldioxidutsläpp ska ta ett större ansvar i klimatarbetet.

”Ministrarna uttryckte allvarlig oro över förslaget om att införa handelshinder, såsom ensidig koldioxidgränsjustering, som är diskriminerande och mot principerna för CBDR-RC (en FN-princip om olika länders möjlighet och ansvar för klimatarbetet, reds. anm.)”, skriver länderna i ett uttalande.

För ungefär en månad sedan antog Europaparlamentet en så kallad initiativrapport om att införa koldioxidtullar. Förslaget om att införa koldioxidtullar ska nu utredas av EU-kommissionen. Bland annat föreslås koldioxidtullar för att minska risken av koldioxidläckage, det vill säga att företag inom EU med höga utsläpp flyttar sin produktion utanför EU.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.