Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

V kräver besked om mål för konsumtionsbaserade utsläpp

Publicerad: 2 oktober 2020, 09:31

Enligt de senaste beräkningarna från SCB och Naturvårdsverket är de konsumtionsbaserade utsläppen 90 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Källa: Naturvårdsverket och SCB.

De konsumtionsbaserade utsläppen summeras till 90 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Nu vill västerpartiet veta när Miljömålsberedningen får i uppdrag att sätta ett mål för hur dessa utsläpp ska minska.


I riksdagen uppmärksammar nu Vänsterpartiet att regeringen i den klimatpolitiska handlingsplanen i december 2019 aviserade att Miljömålsberedningen skulle få ta fram mål för hur de konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige ska minska. I en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill riksdagsledamoten Jens Holm (V) nu veta hur det går med den saken.

”Nu har det gått nästan ett år sedan regeringen presenterade den klimatpolitiska handlingsplanen, men inget uppdrag har, såvitt undertecknad är medveten om, getts till Miljömålsberedningen”, skriver Jens Holm i en skriftlig fråga och vill ha ett besked om när uppdraget ska ges till Miljömålsberedningen.

De senaste beräkningarna från Naturvårdsverket och Statistiska centralbyrån, SCB, visar att utsläppen som uppstod till följd import av varor och tjänster uppgick till 98 miljoner ton koldioxidekvivalenter och att de konsumtionsbaserade utsläppen summerades 90 miljoner ton koldioxidekvivalenter till motsvarande 9 ton koldioxidekvivalenter per capita och år. Det innebär att de konsumtionsbaserade utsläppen per person är ungefär dubbelt så stora som de territoriella utsläppen.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.