måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

V sågar Carlgrens miljöbilsmatematik

Publicerad: 6 december 2010, 09:50

Förra veckan presenterade Trafikverket uppgifter som visade att utsläppen från vägtrafiken ökar – trots att bilarna blir allt mer bränslesnåla. Nu kritiserar Vänsterpartiet miljöminister Carlgrens fokusering på miljövänliga bilar

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenVänsterpartietPolitikMiljöbil

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det räcker inte med miljöbilar. Det konstaterar Vänsterpartiet efter Trafikverkets nya uppgifter om att vägtrafikens utsläpp ökar trots miljövänligare bilar.
– Regeringen och miljöministern brukar ofta säga att det inte bilarna det är fel på, utan det som kommer ut från bilarna. Men miljöministern verkar inte förstå att det åtminstone fram till 2020 inte spelar någon roll för miljön och klimatet att enskilda bilar släpper ut mindre, om trafikarbetet med fossildrivna transporter samtidigt ökar. Minskad bränsleförbrukning äts upp av att fler bilar släpper ut mer totalt sett, säger Siv Holma som är Vänsterpartiets ledamot i Trafikutskottet.

Enligt Trafikverket ökade klimatpåverkan från vägtrafiken med 14 procent sedan 1990. Trots att bilarna blir bränslesnålare ökar alltså vägtrafikens utsläpp, till skillnad från de flesta andra sektorer som där utsläppen minskar. Enligt Vänsterpartiet står inrikes transporter för cirka 30 procent av koldioxidutsläppen. Vänsterpartiet konstaterar också att antalet personbilar ökat med 1 procent och antalet lastbilar med 2 procent – bara de senaste tolv månaderna.
– Det räcker alltså inte att som miljöministern bara fokusera på miljövänliga bilar. Precis som Trafikverket skriver behövs en förändrad inriktning i utvecklingen av samhället och infrastrukturen. Tillgängligheten måste förbättras genom satsningar på gång, cykel och kollektivtrafik, säger Siv Holma.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev