Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vad är en etisk investering?

Publicerad: 20 oktober 2004, 10:48

Sajsa Beslik är expert på företags samhällsansvar och vill jobba mer konstruktivt med etiska investeringar. Nu ska han hjälpa Banco Fonder stärka dialogen med de företag som bolagets etiska fonder investerar i.


Hur kommer företag som Banco investerar i märka av den nya avdelningen?

– Förutom ett intensivare dialogarbete kommer de att upptäcka att Banco har en mer realistisk kunskap och förståelse för hur företag faktiskt arbetar med sitt samhällsansvar. Med fem års praktisk erfarenhet av hela CSR-spektrumet kan jag göra bedömningen mycket bättre än många andra som inte jobbat handgripligen med frågorna. Banco kommer inte vara en passiv iakttagare på den etiska marknaden, utan en aktiv investerare.

Varför är du kritisk till hur vissa fondbolag arbetar med sina etiska investeringar?

– Genom att utesluta de fyra apokalyptiska riddarna vapen, alkohol, tobak och prostitution har du bara skrapat på ytan. Du har uteslutit ett bolag för att det har med prostitution att göra sedan är allt frid och fröjd. Vad hände i så fall med övertidsarbete, dåliga arbetskontrakt och struliga leverantörer? Många som arbetar genom svartlistning, både i Sverige och internationellt gör det enkelt för sig men kanske lite för komplicerat för sina kunder. Det är en dinosauriemodell som är så gammal att jag är fundersam över varför folk använder den överhuvudtaget. Jag skulle vilja förkasta den helt och hållet.

Vad ska de göra i stället?

– De borde fundera över hur de kan kombinera den här negativa modellen med andra. Det finns ju också en mer filosofisk utgångspunkt. Om jag ser på dig som person och upptäcker egenskaper som jag inte tycker om och jag säger: ”Du är fel enligt mina mått, jag plockar bort dig.” Är det då bättre, än att säga: ”Jag vill engagera mig i att hitta lösningar och på sikt kanske hjälpa dig att förändra ditt beteende.” Att stå utanför och döma kan vem som helst göra, men inte att engagera sig i sakfrågorna och gå in i problemen.

Vilken blir den största utmaningen?

– Att öka förståelsen för vikten av att investera pengar på det här sättet hos våra bredare kundbaser, både bland institutionella ägare och vanliga privatpersoner.

Varför har du valt att arbeta för just Banco?

– Jag tycker att det är det finansbolag som är mest framåt och som verkligen står för de värderingar de för ut. De har också det mest moderna förhållningssättet till frågan om etiska investeringar.

Vad kan du tillföra branschen?

– Nya ögon, nya perspektiv och mycket sakkunskap. Jag har arbetat med de här frågorna i fält och jag vet vad jag pratar om. Jag har bott ute i ryska och georgiska byar under två års tid och jag har tagit fram program och system för barnarbete, leverantörsstyrning, rapportering och ägarstyrning för många svenska och internationella bolag. Jag har genomfört sociala revisioner i Vietnam, Kina och Thailand samt också arbetat med gruvnäringen i Afrika. Därmed vet jag vilka utmaningar som företagen är ställda inför.

Hur ska de etiska fonderna få större genomslag?

– Mer information om att de faktiskt finns och att de ger lika bra avkastning som de ”vanliga” fonderna. Sedan krävs det en bredare dialog allmänt sett. Kunderna, såväl institutionella som privata, behöver mer kunskap om hur investerings- och finansbolag arbetar med de här frågorna.

FAKTA/SASJA BESLIK

Titel: Chef för etisk analys och socialt ansvarsfulla investeringar på Banco Fonder.
Ålder: 32 år.
Familj: Fru och tre barn.
Utbildning: Har läst journalistik i Sarajevo och ekonomisk historia vid Stockholms universitet.
Bakgrund: Jobbat som CSR-konsult sedan 1998 för ERM och Hifab mycket utomlands i Europa, Ryssland, Kina, Asien och Afrika på uppdrag av svenska internationella storföretag och Världsbanken. Var dessförinnan frilansjournalist på Röda Korsets och Unicefs tidning samt krigskorrespondent i forna Jugoslavien under 1995-98.
Fritid: Barnen och pyssla med sommarhuset på Blidö i Stockholms skärgård.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.