Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vad är fax?

Publicerad: 12 juli 2007, 20:00

Varför är det så viktigt med ett papper att hålla i? Varför duger inte ett elektroniskt dokument i den gammalmodiga sjukvården?


Jag skulle få ett sjukintyg från Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Du vet de med hypermodern digital röntgen och allt. Efter att ha väntat mig igenom tre telefontider och blivit skickad hit och dit kom jag till sist fram till Kirurgmottagningen.
– Jo, det ska inte vara något problem, bortsett från att vår printer är trasig just nu så jag får skriva för hand. Jag lägger den på posten…
– Det tar ju en massa tid.
– Jamen jag kan faxa den. Har du fax?
– Nej snälla nån. Kan du inte maila då?
– Nej det går inte. Det måste vara ett papper, liksom…

Det fick bli Kgl. Postverket. Fast man kan maila flygbiljetter, remisser och apoteksrecept numera.

Faxen är död! Länge leve faxen

Jojo, jag hade en fax för nio år sedan. Den bara stod och samlade damm och någon gång spottade den ut ett reklamfax. När den hade gått sönder för andra gången ställde jag ned den i källaren och har inte saknat den sen dess.

Hon som skulle ha intyget, min lilla Gunilla, är en hypermodern unge som bläddrar sig fram genom den nya tekniken, DVD-spelare, Internet, MP3-spelare på nolltid. En elvaåring som kan förstå allt som är installerat på en maskin genom att bara titta snabbt på arbetsytan.

När jag berättade om detta efterblivna frågade hon:
– Vad är fax?
Jag förklarade att det är en apparat som liksom äter upp ett papper med en bild på och matar ut det i den andra apparaten i andra änden.
– Jaha, som mail då?

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.