Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Vad folk inte gillar med sin värmepump

Publicerad: 14 Maj 2010, 05:10

Generellt sett är folk nöjda med sin värmepump. Det betyder inte att allt fungerar perfekt.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

9 av 10 gillar sin värmepump och är nöjda med sin investering. Men bullret från pumparna kan störa och de går sönder emellanåt, ibland så illa att pumpen måste bytas ut. Det konstaterar Energimyndigheten som intervjuat ett antal husägare som fått berätta om sina erfarenheter av värmepumpen.

– Det starkaste skälet att köpa en luft-luftvärmepump är att minska sina energikostnader. Miljöskäl kommer som nummer två, säger Anders Odell som ansvarar för undersökningen på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Bra. Men inte bara bra.

Och energi sparar pumpen. I fem hushåll där förbrukningen mätts under ett år blev besparingen i snitt 5.000 kWh, 25 procent av årsförbrukningen.

Bland problemen med värmeupmpar märks buller. 30 procent av 25 djupintervjuade hushåll upplever bullret som något störande meda 10 procent var tydligt störda. Pumparna går dessutom sönder ibland. 40 procent har någon gång fått anlita en reparatör och för drygt 10 procent har pumpen havererat till den grad att den måst bytas ut.

– Studien visade också att de flesta husägare inte underhåller och servar sin värmepump, vilket gör värmepumpen mindre effektiv, säger Anders Odell.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.