Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vad gör du på Världsvattenveckan?”

Publicerad: 7 september 2010, 07:36

2500 personer från jordens alla hörn samlas denna vecka i Älvsjö för att diskutera vattenfrågor. Miljöaktuellt blandade sig i mängden och ställde några korta frågor.


Takashi Kume, agronom på Institute for Humanity and Nature i Kyoto, Japan

Klimatfrågan är det mest intressanta att diskutera. Det kommer till exempel att påverka de japanska risskördarna – torkan gör skördarna mindre i södra delen av landet och det blötare klimatet i norr gör skördarna större.

Vanessa Vaessen, rådgivare på Federal Institute for geosciences and natural resources i Hannover, Tyskland

Kopplingen mellan hälsa och skydd av grundvattentäkter är viktig. Dåligt grundvatten orsakar kolerautbrott och en rad vattenrelaterade sjukdomar. Det kan bero på en så enkel sak som att latrinen ligger för nära brunnen – och att den därmed skulle gå att åtgärda.

Vårt institut argumenterar för ett starkare skydd av grundvatten och ger råd om detta till den tyska regeringen. Det är mycket billigare att skydda vattnet innan det förstörs jämfört med att sanera det efteråt.

Om du fick välja en person att diskutera dina frågor med vem skulle det vara?

Jag tror jag skulle ta Rita R Colwell som fick det stora vattenpriset i år. Hon gjorde intressanta kopplingar mellan vattenkvalitet i Bangladesh och vattenburna sjukdomar som parasiter och kolera i sitt tal nu på morgonen.

Joseph Sang, hydrogeolog från Jomo Kenyatta University of Agriculture and Techno i Nairobi, Kenya

Vattenkvaliteten i Kenya är låg och det beror bland annat på allt handelsgödsel som används i jordbruket. Men medvetenheten om hur utsläpp och sedimentation påverkar vattnet håller på att öka i landet.

Om du fick välja en person att diskutera dina frågor med vem skulle det vara?

Jag skulle vilja utbyta erfarenheter med någon svensk kollega som var med på 70-talet då vattnet här var smutsigare och som kan berätta om hur ni svenskar tog itu med problemet.

Bea Buyle, kemist på Procter & Gamble i Bryssel

Det är viktigt för mitt företag att utveckla en vattenstrategi. Jag är här för att lära mig mer, till exempel av hur vattenbristen ser ut i olika regioner och om riskutvärderingar för vattenkvalitet.

För oss är det viktigt att veta var vi ska lokalisera produktionen. Procter & Gamble tillverkar allt från blöjor och chips till hund- och kattmat över hela jorden. Vi vill veta var det är bäst att bygga fabriker – kanske i torra områden för att spara in på onödigt långväga vattentransporter?

Stella Mgalla, sociolog, ministry of water and irregation i Tanzania

Många räknar bara på ekonomin och tar vattenresurserna för givna. Det är viktigt att folk i byarna förstår hur vattenkvalitet hänger ihop med sjukdomar och miljöförstöring. Så är det inte idag.

Sen är det viktigt att få med kvinnorna i arbetet. Det är männen som är engagerade men det är kvinnor och barn som går till brunnarna för att hämta vatten.

Vad gjorde du på jobbet i fredags innan du for till Stockholm?

Jag hade möte med mina kenyanska kolleger om miljöproblemen i Mala-flodens avrinningsområde. Om hur vi kan förvalta vattnet där på bästa sätt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.