Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Vad som står på spel i Doha

Publicerad: 26 november 2012, 10:17

FN:s 18:e runda av klimatförhandlingar inleds idag. Här är fyra av nyckelfrågorna som kommer att avhandlas.


Ämnen i artikeln:

FnKyotoprotokollet

Idag startar FN:s klimatförhandlingar i Doha i Qatar (COP 18). Förväntningarna är allmänt sett ganska lågt ställda. Även om det finns en nyfikenhet kring hur den nyvalde amerikanske presidenten och det nya kinesiska ledarskiktet kommer att agera.

Flera utländska medier rapporterar att frågorna om finansiering, klimatanpassning och handel med utsläppsrätter kommer att stå i förgrunden för samtalen. Den mest akuta frågan är emellertid hur Kyotoprotokollet ska se ut efter den sista december 2012 när den nuvarande åtagandeperioden löper ut.

Den svenska regeringen ser
en andra åtagandeperiod som en övergångslösning eftersom det endast reglerar högst 15 procent av världens utsläpp. Man vill därför forma ett nytt avtal där samtliga länder ingår, och menar att Doha-mötet måste visa vägen fram till dess att en sådan plan finns framme 2015.

Siktet är inställt på att ett efterföljande avtal kan träda i kraft 2020.

Kretsen av stora länder med åtaganden enligt Kyotoavtalet har minskat sedan Ryssland, Kanada och Japan hoppat av ytterligare en åtagandeperiod. Men en framgång i finansieringsfrågan skulle kunna utvidga kretsen av utsläppsländer till sådana som Indien och Kina, rapporterar nyhetstjänsten ENDS.

Frågan om det gigantiska överskottet av utsläppsrätter (AAU:s) är fortsatt olöst och EU åker till mötet utan en enad linje. Flera östeuropeiska länder vill inte skrota krediterna. Frågan om huruvida länder som inte har några åtaganden enligt Kyotoprotokollet ska få nyttja sådana krediter kommer att diskuteras i Doha.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

FnKyotoprotokollet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News