söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Vad tycker S och MP om GMO?”

Publicerad: 10 februari 2016, 06:35

Committee on Budgetary control. Exchange of views with Commissioner in charge of Development

DEBATT De två regeringspartierna röstar för att godkänna GMO i EU:s ministerråd, för att sedan riva upp beslutet i Europaparlamentet, skriver Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna.


GMO-frågan har varit en riktig långkörare i Europaparlamentet det senaste året. Dessutom en ganska trist sådan. Och förra veckan återkom frågan i en omröstning om import av sojabönor. Sverige har ända sedan vi gick med i EU för över 20 år sedan valt att lyssna på de rekommendationer som EU:s experter ger om GMO. Men det gäller inte längre.

Det blir allt mer uppenbart att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte har någon linje i GMO-frågan. De kan inte ge väljarna tydligt besked om vad de tycker. För nu röstar S och MP för att godkänna GMO i EU:s ministerråd och sedan för att riva upp beslutet i Europaparlamentet.

Det tog den nya regeringen ett år att komma överens om vilken linje Sverige ska driva i EU:s ministerråd när EU röstar om att godkänna import och odling av GMO. Till slut landade regeringen dock i den rimliga slutsatsen att Sverige ska lyssna på de rekommendationer EU:s experter ger. Jag kan bara välkomna att MP övergav sitt dogmatiska motstånd mot GMO och att Sveriges traditionella hållning i GMO-frågor åter är den som gäller. Men nu har regeringens mer pragmatiska linje alltså överprövats av deras ledamöter i Europaparlamentet, som gång på gång försöker riva upp regeringens beslut.

Europaparlamentet röstade i november ner ett förslag som hade gett EU:s medlemsländer grönt ljus att godtyckligt förbjuda import och försäljning av GMO i det egna landet. Det hade riskerat att splittra EU:s inre marknad. Om länder själva godtyckligt tillåts förbjuda import av GMO som är godkänd i EU har vi inte längre en marknad för allt från livsmedel till foder och utsäde i EU, utan 28 olika marknader. I praktiken skulle det kunna leda till att Frankrike förbjuder import av spansk müsli med hänvisning till att det kan finnas spår av GMO.

EU har redan i dag världens mest strikta regelverk för att godkänna GMO. Det är bra. Men när EU:s experter säger att en gröda lever upp till våra högt ställda krav på säkerhet blir det märkligt när politiker sätter sig till doms över deras expertutlåtande. Det spelar alltså ingen vad vetenskapen säger – grödorna ska stoppas av ideologiska skäl. Även om förbudet måste smygas in bakvägen. Det är minst sagt ovärdigt.

I Europaparlamentet hänvisade S och MP till att importen kan öka bruket av bekämpningsmedel som Roundup, som innehåller glyfosater, i de länder där sojabönorna odlas. Man hänvisar till studier som påvisat att glyfosater kan orsaka cancer. Här tycks S och MP glömma att glyfosater är tillåtna i bekämpningsmedel i EU i dag. Europeiska livsmedelsmyndigheten, Efsa, har också så sent som i november kommit fram till att glyfosater inte utgör en cancerrisk i de mängder som vi människor utsätts för dem. Det verkar alltså som att regeringspartiernas Europaparlamentariker vill få länder utanför EU att sluta använda en substans som vi godkänt i EU.

Det var knappast någon nyhet när den nya regeringen hade svårt att enas om en gemensam linje i GMO-frågan. Men det är anmärkningsvärt att varken S eller MP verkar kunna komma överens i det egna partiet. Vad tycker regeringen om att deras Europaparlamentariker överprövar deras beslut med argument som skulle kunna vara hämtade från en klimatskeptiker? Samarbetsregeringen verkar inte kunna prata – än mindre samarbeta – med sina egna partivänner. Vad tycker S och MP om GMO? Väljarna förtjänar faktiskt besked!

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker för Moderaterna, ersättare i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev